Bibis weerspreekt visa tegen betaling in Nederland

16 May 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 16 mei 2021- Onlangs werd een bericht doorgestuurd waarin beweerd werd dat er een netwerk is gevormd in Nederland, die via het Surinaams consulaat en samen met ‘geldwolven’ in Suriname, visa verstrekt tegen betaling. Het zou gaan om bedragen variërend van euro 200-500, waarbij verschillende documenten worden vervalst en de Covid-19-maatregelen worden omzeild. De beweringen worden getypeerd als ‘compleet gefabriceerd fake nieuws’.

Ook minister Albert Ramdin heeft dit ontkend en zegt dat er bewijzen moeten worden geleverd door iedereen die deze heeft. Het enige waarvoor men moet betalen zijn de kosten voor toeristenvisa, waarvan de prijzen vermeld zijn op de website van het Surinaams consulaat. “Die tarieven zijn jaren bekend. De rest is fake news; vooral op Facebook zien we steeds vaker dat dergelijke berichten worden verspreid via een fake profiel, onder de naam van een bepaalde minister. We hebben hiervan talloze meldingen gekregen.”

De autoriteiten hebben inmiddels aangifte gedaan tegen dergelijke scammers. Bij onderzoek van de betalingen, die via deze fakeprofielen zijn gearrangeerd, blijkt dat de bedragen terechtkomen in landen zoals Romenië of een ander onbekend land dat niet logisch of relevant is voor reizigers naar Suriname.

Er werd op Facebook massaal een filmpje gedeeld waarin gezegd wordt dat reizigers met ticket, op Schiphol worden meegedeeld dat zij niet kunnen afreizen naar Suriname. Dit zou bepaald zijn door autoriteiten in Suriname. Hierover zegt BiBis, dat het besluit over wie wel of niet op de lijst komt, genomen wordt door de afdeling consulaire zaken in Paramaribo, en niet door het consulaat in Amsterdam. Mensen die afgevoerd worden van de lijst, krijgen hiervan ook een bericht per e-mail.

-Website-