BIJ GEFRAGMENTEERD WERKEN WORDT HET GEZAMELIJK DOEL NIET GEHAALD: DJINA BERGGRAAF -SANCHIT

31 July 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 31 juli 2019 – ‘Gaat het werken in Suriname?’ De vraag die elke generatie in Suriname stelt bij verandering. Djina Bergraaf-Sanchit, voorzitter van de ICT- Associatie zegt dat deze vraag niet meer gesteld kan worden. ‘Wanneer we de vraag blijven stellen, gaan we de boot voorbij zien varen, we zwaaien en blijven op ons eilandje en worden niet gered.’ Suriname is deel van de wereld, en wij worden ook gemeten op de wereld indexen. Bij de index van Cybersecurity zijn we met 22 plekken gezakt vorig jaar, want in 2017 zat Suriname op plek 122 uit de 175 landen. In de UN E-government index stonden we 6 plekken hoger in 2017, dan in 2018 uit de 193 landen. We stonden op plek 116 in 2018. Volgens Djina is dat niet goed te noemen.

Vision 2020

Suriname heeft binnen alle facetten van de ICT een achterstand in te halen. Het buitenland is niet perse de norm, want elk land heeft zijn beperkingen, uitdagingen, bevolkingssamenstelling en ontwikkelingssnelheid, maar het besef is aanwezig dat we veel meer kunnen, zegt Djina. Met de Vision 2020 in de hand, handelt de ICT-Associatie om de doelen te realiseren. Een digitaal milieu zal worden gecreëerd en daaraan wordt sinds 2013 aan getrimmerd. Het traject van Vision 2020 wordt voortgezet in diverse activiteiten. In 2019 is het concept van Digital Impact geboren. Twee onderwerpen die op deze conferentie werden besproken waren The Human Factor en Fintech. Het menselijk factor is van belang, want zonder de mens kunnen de processen binnen de technologie niet worden uitgevoerd. Randvoorwaardelijk is Fintech, omdat in de technologische transitie, de betalingsmogelijkheden in orde dienen te zijn. Na deze onderwerpen kan de organisatie zich verder focusen op EduTech of Agrotech. Met het event Digital Impact is de nadrukt gelegd op beleid maken binnen de Digitale transformatie waar Suriname

auomatisch in meegaat met de nieuwe generatie. De nieuwe generatie Y en Z groeien op met technologie. ‘Wij kunnen ons niet blijven richten op de generatie X. Beleid zal afgestemd worden op educatie van de jongeren.’ Eén van de pillaren van de Vision 2020 van de ICT-Associatie is gericht op jeugd door middel van educatie.

Samenwerken

Wat de conferentie Digital Impact heeft bewezen is de kracht van samenwerken en uitvoeren. Diverse organisaties, instituten en professionals hebben het concept omarmd. Er is maanden aan voorbereiding vooraf gegaan; zowel nationale als internationale sprekers zijn benaderd om te praten over de Digital Transformation binnen The Human Factor en Fintech. Voor de voorzitter van de ICT-Associatie was het een transformatie week; want er was afstemming op de activiteiten in de week van 24 juni tot 29 juni 2019. Het is niet volledig uit de verf gekomen, maar het idee is gezet om verder mee te werken in de nabije toekomst. In die week werd de Social Media Conference gehouden gericht op vooral de jonge generatie, toen kwam de Digital Impact voor de professionals en daarnaast organiseerde de overheid FabLab Acadamy. ‘Het doel is om niet gefragmenteerd te werken; juist samen om het gezamenlijke doel te realiseren’.-.

-Verslag: Xaviera L. Arnhem-