Bitcoin zakt naar laagste niveau in meer dan vijf maanden

January 21, 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 21 januari 2022 – De waarde van de bitcoin is vrijdag verder gedaald. De digitale munt zakte met bijna 9 procent tot 38.950 dollar (34.390 euro). Dat is het laagste niveau in meer dan vijf maanden. De bitcoin steeg vorig jaar met zo’n 60 procent en bereikte in november een recordniveau van circa 69.000 dollar. Sindsdien is de munt meer dan 40 procent aan waarde kwijtgeraakt.

De bitcoin staat onder druk door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller dan verwacht zal gaan verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. Als de rentes stijgen, stappen beleggers doorgaans uit risicovollere beleggingen als cryptomunten.

De Europese autoriteit voor effecten en markten (ESMA) zou daarnaast het mijnen van bitcoins in de Europese Unie willen verbieden. De beurstoezichthouder vreest dat het mijnen van cryptomunten een risico vormt voor het halen van de klimaatdoelen van Parijs. De financiële toezichthouder van Zweden heeft zich al uitgesproken voor een EU-verbod op het mijnen van sommige cryptomunten, waaronder bitcoins.

Ook de centrale bank van Rusland zou het gebruik en het mijnen van cryptomunten in het land willen verbieden om de financiële stabiliteit te waarborgen. In China is het al sinds afgelopen mei verboden.

Samen met de bitcoin zakten ook andere cryptomunten weg. Zo zakte de ether ruim onder de 3.000 dollar. De koers van de op een na grootste digitale munt verloor dik 10 procent en daalde naar zo’n 2.868 dollar. De cryptomarkten zijn sinds de piek in november zo’n 1 biljoen dollar aan waarde verloren.

-nu.nl-