Boring vijf high-impact putten worden dit jaar voor kust van Suriname bevestigd

25 June 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 25 juni 2022- De booroperaties nemen toe voor de kust van Suriname, één van de nieuwste diepwater-hotspots van Zuid-Amerika, met vijf veelbelovende putten die dit jaar worden geboord door International Oil Companies (IOC’s). Westerbuurland Guyana bezit nu de 17e grootste oliereserves ter wereld als gevolg van een reeks ongekende ontdekkingen die sinds 2015 zijn gedaan door de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil.

“Er is momenteel een exploratieprogramma aan de gang in het offshoregebied”, vertelde Annand Jagesar, Chief Executive Officer van Staatsolie Maatschappij Suriname, aan OilNOW. “Alleen al dit jaar worden er 5 exploratieputten met grote impact geboord door IOC’s in het diepwatergebied, gericht op zeer grote prospects.”

Jagesar zei dat één van ze, Krabdagu, in Blok 58 al zeer succesvol is geweest, met meer dan 90 miljoen barrels netto-opbrengst. Deze week nog zei APA Corporation dat de resultaten van de stroomtest in Krabdagu wijzen op een olie-in-place bron van ongeveer 180 miljoen vaten (MMbbls).

“…we verwachten dat dit in de tweede helft van 2022 verder zal worden beoordeeld”, zei de baas van Staatsolie. De joint venture APA-TotalEnergies boort momenteel de Dikkop-exploratieput in het centrale deel van Blok 58 met de Maersk Valiant.

“Alles verloopt volgens plan, we verwachten dat in juli 3 boorinstallaties in diep water zullen werken en 3 zeer opwindende vooruitzichten met een grote impact zullen boren, dus we blijven zeer optimistisch over verder succes dit jaar”, zei Jagesar.

Hij richtte zijn aandacht op het ondiepe water en zei dat exploitanten van vier blokken die tegen het einde van 2021, begin 2022 zijn toegekend, technische studies uitvoeren.

Meer informatie over de diepwatervooruitzichten voor de kust van Suriname zal volgende week worden onthuld, aangezien de Suriname Energy Oil & Gas Summit (SEOGS) van 28-30 juni van start gaat. Het evenement, georganiseerd door Staatsolie, vindt plaats in hotel Torarica.