Braziliaanse senaatcommissie stemt in met aanklagen president Bolsonaro

October 29, 2021

Comments: 0

Vrijdag 29 oktober 2021- Brazilië heeft ingestemd met de vraag om president Jair Bolsonaro aan te klagen voor een tiental misdrijven, waaronder misdaden tegen de mensheid. Veel kans maakt de aanbeveling echter niet. De extreemrechtse president heeft in het parlement voldoende steun om een afzettingsprocedure te vermijden. Daarnaast is de procureur-generaal een bondgenoot van Bolsonaro.

Zeven van de elf senatoren die deel uitmaken van de commissie schaarden zich achter het document, waarin gevraagd wordt om ook nog 77 anderen, onder wie verschillende ministers, ex-ministers, bedrijven en drie zonen van Bolsonaro, aan te klagen.

“Na afloop van zes maanden intens werk heeft deze parlementaire commissie bewijzen verzameld, die aantonen dat de federale regering traag heeft gehandeld in de strijd tegen de coronapandemie en de bevolking daarbij bewust blootstelde aan massa-infectie”, zo staat in het rapport van bijna 1.200 bladzijden.

Door de pandemie overleden al meer dan 600.000 Brazilianen.
De commissie onderzocht onder meer de verantwoordelijkheid van de regering voor het ernstige gebrek aan zuurstof dat in de noord-Braziliaanse stad Manaus het leven van tientallen mensen heeft geëist, het anti-lockdownreoriek van de president en zijn ontkenning van de ernst van Covid-19. Zo noemde hij het virus een “griepje”. De regering wordt ook berispt voor vertragingen bij het verwerven van vaccins, met verdenking van corruptie. Bolsonaro zelf beschreef het werk van de commissie als een “maskerade” en ontkent dat hij de pandemie verkeerd heeft aangepakt.