Brede coalitie draait Belarus duimschroeven aan

22 June 2021

Comments: 0

Dinsdag 22 juni 2021- Het regime in Belarus krijgt een internationaal pakket aan strafmaatregelen over zich heen, van de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Je ziet niet vaak dat een land met een dubieus regime zo’n breed internationaal pakket aan strafmaatregelen over zich heen krijgt. In een zorgvuldig voorbereide en gecoördineerde actie hebben de EU, de VS, het VK en Canada gisteren sancties getroffen tegen het regime van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko.

De westerse grootmachten zetten functionarissen en instellingen op een zwarte lijst. Daarnaast zijn economische sancties van de EU zo goed als rond. De regeringsleiders moeten die eind deze week het laatste duwtje geven tijdens hun zomertop in Brussel.

‘Kaping’ van journalist

De toenemende druk op Minsk vloeit vooral voort uit de ‘kaping’ van het Ryanairtoestel waarin journalist Roman Protasevitsj zat. Dat werd gedwongen te landen in Belarus, waarna Protasevitsj en zijn metgezel Sofia Sapega werden gearresteerd.

Sinds begin deze maand is het EU-luchtruim afgesloten voor alle Belarussische vliegtuigen. De EU heeft gisteren 78 individuen en 8 instellingen aan de zwarte lijst toegevoegd. Zeven individuen en één instelling worden rechtstreeks in verband gebracht met de luchtpiratenactie met de Ryanairvlucht. Op de lijst staan nu 166 individuen en 15 instellingen. Zij mogen de EU niet in en hun eventuele banktegoeden worden bevroren.

De aankomende economische sancties betreffen onder meer financiële diensten, olie- en tabaksproducten. Vanwege Oostenrijkse bankbelangen in Belarus stribbelde Wenen vorige week nog tegen, maar uiteindelijk werden ook de Oostenrijkers over de streep getrokken. “We moeten de duimschroeven aandraaien na deze harteloze actie van luchtpiraterij door de staat,” zei de Oostenrijkse minister Alexander Schallenberg in Luxemburg, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen waren.

Escalerend geweld

Washington heeft zestien personen en vijf instellingen op de sanctielijst gezet wegens het ‘escalerende geweld en de repressie’ door Minsk. ‘We zijn verenigd in onze diepe bezorgdheid over de aanhoudende aanvallen door het regime-Loekasjenko op mensenrechten, fundamentele vrijheden en internationaal recht,’ zeggen EU, VS, VK en Canada in een gezamenlijke verklaring. Zij roepen Minsk op volledig mee te werken aan het onderzoek naar het Ryanairincident van 23 mei.

De Litouwse minister Landsbergis vroeg in Luxemburg aandacht voor de klaarblijkelijke manipulatie van migranten door Loekasjenko, als reactie op EU-sancties. Belarus zou migranten laten overvliegen vanuit Bagdad, en hen meteen doorsturen naar de Litouwse grens. Volgens Landsbergis zijn de afgelopen dagen weer 30 migranten illegaal binnengekomen, wat het totaal op 500 brengt.

-Het parool-