Brokopondo-programma tussen Suriname en Barbados wordt herschreven

13 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 13 april 2022- Het Brokopondo Samenwerkingsprogramma dat in 2018 tussen Suriname en Barbados werd overeengekomen, zal worden herschreven. Het programma dat drie jaar liep, zal worden herscheven, hetgeen dat erin staat blijft zo aldus de BIBIS-minister, Albert Ramdin. Er zullen nieuwe elementen eraan worden toegevoegd. De bedoelde elementen zijn punt van bespreking geweest tijdens een officieel werkbezoek van een ministerieel team aan Barbados. Volgens minister Ramdin zal de focus in de samenwerking met Barbados nu op een aantal andere gebieden liggen dan het geval was in 2018. Tijdens de besprekingen op Barbados is de noodzaak gebleken om de samenwerking naar een hoger niveau te tillen, naar dezelfde soort aanpak en richting van een bilaterale en strategische relatie zoals dat met Guyana en Brazilië het geval is.
Binnen de tripartiete samenwerking “Suriname-Barbados-Guyana” zal er één economische ruimte gecreëerd worden, waarbij barrières wegvallen en waarbij de landen goed met elkaar kunnen samenwerken op het stuk van de agrarische sector, kennisuitwisseling, toerisme en transport. De BIBIS minister zegt dat er in de komende weken verschillende missies naar Suriname zullen komen. De laatste is gepland voor de periode 28/29 juni, wanneer in Suriname de olie- en gasconferentie wordt gehouden. Op Barbados heeft de delegatie ook gesprekken gevoerd met vertegenwoordigingen van regionale instituten, te weten de Caribbean Development Fund, Caribbean Development Bank en de Caribbean Export Development Agency.
“De samenwerking met deze instituten zal financieel voordelen hebben voor Suriname”, stelt de bewindsman. Daarnaast is ook een technische delegatie bestaande uit directeuren van verschillende ministeries en een team uit de private sector naar Barbados meegereisd. De delegatie van de private sector heeft overlegmomenten gehad met counterparts voor wat betreft het exporteren van Surinaamse producten en importeren van producten uit Barbados.