Canada eerste land dat waarschuwing op sigaret wil plaatsen

13 June 2022

Comments: 0

Maandag 13 juni 2022- Niet alleen waarschuwingen op de pakjes, maar ook op sigaretten zelf. Dat stelt de Canadese minister Carolyn Bennett voor om tabaksverslaving verder tegen te gaan. Als het voorstel wordt goedgekeurd, is Canada het eerste land ter wereld met zo’n vergaande maatregel.

Al sinds 2001 moeten afschrikkende afbeeldingen en boodschappen op tabaksverpakkingen rokers waarschuwen voor de gevaren van roken. Minister van Mentale Gezondheid en Verslaving Carolyn Bennet wil nog een stap verder gaan: ook op de losse sigaretten moet een waarschuwing komen. Bennet beargumenteert dat de rokende bevolking van Canada is gaan wennen aan de afbeeldingen en teksten op de pakjes.

Tabaksgebruik staat overal ter wereld hoog op de lijst van oorzaken van vermijdbare ziekte en vroegtijdig overlijden. Om de jaarlijks 48.000 doden door roken tegen te gaan, overweegt de Canadese overheid naast de waarschuwingen op losse sigaretten ook het uitbreiden van de bestaande lijst van gezondheidsrisico’s die gedrukt worden op sigarettenpakjes.

Rob Cunningham van de Canadian Cancer Society hoopt dat de nieuwe maatregel snel in gaat.
“Een waarschuwing op iedere sigaret kan simpelweg niet worden genegeerd,” zegt hij. De tabaksfabrikanten zijn minder positief.