Canada kan sneller gas gaan leveren aan Europa

29 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 29 maart 2022 – Een groot Canadees project om meer LNG-gas te produceren kan worden versneld. Het land kan zo Europa helpen met een alternatief voor Russisch gas. Toch duurt het nog zes jaar voordat het eerste gas geleverd kan gaan worden.

Het miljardenproject met de naam ‘LNG Newfoundland and Labrador’ wordt een drijvend platform waar gas, dat voor de kust van Canada is gewonnen, wordt omgezet in vloeibaar gas (LNG).

Dat gebeurt door het af te koelen tot 162 graden onder nul en 600 keer minder ruimte in beslag neemt. Zo kan het per schip in grote hoeveelheden worden vervoerd naar Europa.

Daar moet het dan weer vluchtig worden gemaakt voordat het ons gasnetwerk in kan. Het grote voordeel van het gas uit dit project in Canada is de ligging in het noordoostelijke puntje van Canada.

Dat is dichterbij Europa dan de meeste alternatieven. Zo moet het Amerikaanse gas komen uit LNG-terminals aan de Golf van Mexico dat twee keer zo ver is.

Amerikaans alternatief

Afgelopen week maakte de Verenigde Staten bekend de komende jaren meer LNG aan Europa te gaan leveren. Die extra leveranties zijn goed voor zo’n 10 procent van de hoeveelheid gas die we nu uit Rusland halen.

In 2021 importeerde de Europese Unie in totaal nog 155 miljard kubieke meter gas uit Rusland, blijkt uit cijfers van de Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dat is bijna 40 procent van de totale gasconsumptie in de EU. Het gas komt via pijpleidingen naar Europa.

Vanwege de oorlog in Oekraïne en een mogelijke vermindering of het stoppen van gasleveranties door Rusland, zoekt Europa naar alternatieven.

-rtlnieuws.nl-