Caribische erfgoedprofessionals bespreken noodmaatregelen extreme weersomstandigheden

27 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 27 maart 2019 – Het officiële startsein voor de Regionale Raad voor Archieven (CARBICA) -conferentie over ‘Archives at Risk: behoud van Caribisch cultureel erfgoed’ is gegeven in de banquethal van hotel Torarica. Dit gebeurde op dinsdag 26 maart 2019. Er is voor het eerst een breed spectrum van Caribische erfgoedprofessionals samengebracht om coöperatieve noodmaatregelen te bespreken als reactie op extreme weersomstandigheden, zegt de voorzitter van de Caribische afdeling van de CARBICA tevens directeur van het Nationaal Archief Suriname (NAS), Rita Tjien Fooh- Hardjomohamad.
Tjien Fooh-Hardjomohamad geeft aan dat de introductie van het Caribbean Heritage Emergency Network (CHEN), een landelijk netwerk van conserveringsdeskundigen die zich inzetten voor het beschermen van cultureel erfgoed door middel van respons, herstel en mitigatie, het verzachten van klimaatverandering door minder broeikasgassen uit te stoten, bijzonder van belang is.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken stelde tijdens zijn toespraak dat archivarissen documenten en andere materialen verwerven, beheren en preserveren die van historisch, cultureel en administratief belang zijn voor individuen, organisaties en landen. Dit strookt met de doelstellingen van CARBICA. “Trouw aan haar doelstellingen heeft CARBICA het leiderschap genomen in tijden van crisis, tijdens de rampzalige gebeurtenissen na de orkanen in 2017 die de erfgoedinstellingen in de regio hadden getroffen en de instellingen ondersteunden die het zwaarst door de orkanen werden getroffen”.
Verder geeft de bewindsman aan dat deze fysieke bedreigingen voor erfgoedinstellingen onmiddellijk moeten worden aangepakt en is goed gestemd dat CARBICA het Caribbean Heritage Emergency Network (CHEN) heeft geïnitieerd en geïntroduceerd. “In feite is het van het grootste belang om niet alleen de erfgoedinstellingen over dit initiatief te informeren, maar ook regionale instanties zoals de CARICOM en OECS (Organisatie van Oost-Caribische Staten) over de doelstellingen van het CHEN”, aldus minister Noersalim.

-NII-