CBvS brengt rust op koersenfront

31 October 2022

In: Nieuws
Comments: 0

In de afgelopen twee weken merken we een rust met betrekking tot de wisseleskoersen bij de banken. De verkoopkoers van de banken naar de bedrijven zijn giraal 30 en 30,50 en chartaal rond de 30 voor de USD. Dit door de ingevoerd beleid en maatregelenen van de Centrale Bank van Suriname. Zo zijn de kosten van de cash to cash transacties door de CBvS verlaagd van 4% naar 2%.

Vanwege de concurrentie met de CBvS hebben de commerciële banken, deze kosten ook naar 2% gebracht en de dienstverlening versoepeld. Het zou betekenen dat indien de kosten voor cash to cash omzettingen naar 1% of 0% gaan, er meer positieve effecten op de wisselkoersen zullen plaatsvinden.

De maatregel waarbij van hoog naar laag wordt geïntervenieerd, werkt verdere stabilisatie van de wisselkoersen in de hand. Wat in de toekomst wel zorgen baart, zijn de Open Markt Operaties . De vrees bestaat dat bij het uitkeren van de SRD’s, die in de omloop terechtkomen, deze weer een negatieve invloed op de koersontwikkeling zal hebben.