CELAC eist dat Cuba wordt verwijderd van lijst met staats sponsors van terrorisme

29 October 2022

Comments: 0

De ministers van Buitenlandse Zaken van landen aangesloten bij de gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (CELAC), eisen dat de Verenigde Staten Cuba uitsluiten van de lijst met staatssponsors van terrorisme. Dit deden ze aan het einde van de 23ste vergadering in de Argentijnse hoofdstad, Buenos Aires. Ze hernieuwden hun toewijding om de soevereiniteit van de Latijns-Amerikaanse landen te verdedigen door de eliminatie te eisen van alle bedreigingen, agressies en unilaterale dwangmaatregelen, die in strijd zijn met het internationale recht.

De CELAC-landen herhaalden de oproep van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) om de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba te beëindigen. Die blokkade is een Amerikaans beleid dat 6 decennia geleden is vastgesteld en ernstige schade veroorzaakt aan het welzijn van het Cubaanse volk. Ze herhaalden ook hun afwijzing van de Amerikaanse unilaterale lijsten die van invloed zijn op Latijns -Amerikaanse landen, waaronder de lijst met staten die naar verluidt terrorisme sponsoren. De deelnemers aan de Buenos Aires -bijeenkomst toonden hun interesse in het overwinnen van armoede en ongelijkheden door sociale, economische, productieve, culturele en milieu-integratie.

In hun slotverklaring benadrukten de BuZa-ministers van CELAC ook het belang van het aanpakken van het drugsprobleem en de noodzaak om samenwerkingsmechanismen van Zuid-Zuid te versterken. Om de effecten van klimaatverandering aan te pakken, stelden ze voor om het het fonds van CELAC voor klimaataanpassing te versterken.