On: 28 July 2022
In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 28 juli 2022- De Centrale Bank van Suriname, zal in het kader van haar Open Markt Operaties, overgaan tot de uitgifte van haar Centrale Bank Certificaat voor het retail segment. Het doel van deze operatie is om het teveel aan geld in de economie voor een langere termijn af te romen, teneinde een vastgestelde omvang van de basisgeldhoeveelheid te behalen. Op donderdag 28 juli zal de Bank de CBC met een looptijd van 6 maanden uitgeven voor het retail segment. Gedurende de periode vanaf 28 juli t/m 11 augustus 2022, zal de CBC inschrijving opengesteld zijn voor publiek, waarbij zowel natuurlijke personen als rechtspersonen die binnen het retail segment vallen via de commerciële banken, hun inschrijving kunnen plaatsen.

Sanjay Gaurisankar, hoofd Financiële Markten, zegt dat door de dollarisering van onze economie, de meeste mensen in vreemde valuta sparen en kijken waar zij het hoogste rendement krijgen. ‘’Mocht het in principe zo zijn, dat de rente veel lager is wanneer de klant in valuta zou sparen bij een bank, zou dat minder aantrekkelijk zijn voor de klant. ‘’De belegger zal verwachtingen hebben en zal daarom ook goed moeten overwegen wat het resultaat zal zijn na 6 maanden, aldus Gaurisankar. Het is volgens hem niet de bedoeling om de commerciële banken te beconcurreren.

Doel van het CBC-instrument is dat er een doorwerking plaatsvindt naar de rentetarieven van de commerciële banken. Volgens Gaurisankar zijn de commerciële banken nog erg terughoudend. Er zal volgens hem, een stukje gewenning moeten plaatsvinden, omdat bij bepaalde banken er nog zorgpunten zijn over de hoge rentes en wat er kan gebeuren met klanten die bijvoorbeeld kredieten hebben en door een systeemverandering, hoge rentes zullen betalen. ‘’Door dit zorgpunt kunnen de commerciële banken minder makkelijk de renteontwikkelingen van de Centrale Bank volgen.

Op termijn zal deze verandering voor wat betreft de rentes, wel moeten geschieden, aldus Gaurisankar.