China blijft duurzame doelen nastreven ondanks economische terugval

December 26, 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 26 december 2019 – Ook als de economie vertraagt, blijft China zich houden aan de doelen die het zich heeft gesteld op het gebied van duurzaamheid. Dat meldt het Chinese ministerie van Ecologie en Milieu donderdag.
In het derde kwartaal vertraagde de groei van het Chinese bruto nationaal product (bnp) met 6 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2018.
Dit is de laagste groei in ruim 27 jaar, die voor een belangrijk deel te wijten is aan de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Maar ook de fikse milieumaatregelen raken voornamelijk de Chinese industrie, die daardoor teruglopende resultaten zag.
De regering stelde zichzelf onder meer doelen over het terugbrengen van vervuiling tot een minimaal niveau tegen het eind van 2020. Die zullen niet worden bijgesteld, zei algemeen directeur Xu Bijiu. “Het is als het roeien tegen de stroom in. We hebben geen andere keus dan door te zetten.”
“Het milieu en de economie zijn niet tegenovergesteld”, aldus Xu. Hij wijst op de economische groei die tussen 2013 en 2018 flink was, terwijl tegelijkertijd de luchtvervuiling werd teruggebracht.
Overigens is de luchtkwaliteit nog niet overal goed. Ministeriewoordvoerder Liu Youbin wijst er donderdag op dat in gebieden zoals de zuidelijk gelegen provincie Hunan de gevaarlijke fijnstofwaarden stijgen.
De luchtkwaliteit, de staat van de grond en het water hebben erg te lijden gehad onder de snelle, onbelemmerde economische groei die China in drie decennia heeft doorgemaakt. Sinds zes jaar voert het land daarom beleid om de schade terug te draaien.

-nu.nl-