China en Verenigde Staten Clashen over Israel

16 May 2021

Comments: 0

Zondag 16 mei 2021- Terwijl de Verenigde Staten (VS) een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over het geweld in het Midden-Oosten blokkeerden, deelde China hen een paar stevige klappen uit. Vrijdag zou een (virtuele) vergadering van de VN-Veiligheidsraad over het over het conflict tussen Israël en de Palestijnen worden gehouden. Maar het werd geblokkeerd door de VS, die er uiteindelijk mee instemden het uit te stellen tot zondag. Een beslissing die sterk bekritiseerd wordt door China, dat deze maand de Veiligheidsraad voorzit.

De verschillende sneren naar de VS werden verzonden via de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying. ‘De Verenigde Staten herhalen dat zij bezorgd zijn over de rechten van moslims (…) maar zij negeren het lijden van de Palestijnen,’ stelde Hua Chunying aan de kaak. Volgens haar verzet alleen Washington zich tegen de wil van de internationale gemeenschap.

China wordt regelmatig op de vingers getikt, met name door de VS, wegens zijn behandeling van de Oeigoeren, een moslimminderheid die in het noordwesten van het land leeft. Volgens verschillende NGO’s zou Peking de mensenrechten van deze gemeenschap schenden. ‘De woordvoerster van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken trok een vergelijking tussen de Oeigoeren en de Palestijnen. De Verenigde Staten moeten beseffen dat het leven van de Palestijnen net zo kostbaar is’, zei ze.

De VS hebben er al mee ingestemd deze week deel te nemen aan twee vergaderingen over deze kwestie, maar zij moeten nog instemmen met een gezamenlijke verklaring van de Verenigde Naties. China aarzelt ook nooit om zijn vetorecht te gebruiken om gezamenlijke verklaringen of moties in de VN-Veiligheidsraad te blokkeren over kwesties die zijn bondgenoten aanbelangen. Dit jaar blokkeerde Peking een poging om de militaire staatsgreep in Myanmar te veroordelen. Deze keer zijn het de VS die de gesprekken afremmen.

Er moet op worden gewezen dat de Verenigde Staten van hun kant reeds hebben gereageerd op de recente escalatie van geweld tussen Israël en Hamas. Zij bevestigden opnieuw het recht van Israël om zich te verdedigen tegen raketbeschietingen door Hamas, en riepen de Joodse Staat op ‘al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen.’ Sinds maandag hebben de verschillende luchtaanvallen van Hamas en het Israëlische leger het leven gekost van 119 mensen – waaronder 31 kinderen – in Palestina en 8 mensen in Israël.

-Ad.nl-