Het Taiwanese ministerie van Defensie zegt dat China donderdag meerdere ballistische raketten heeft afgevuurd. Die zouden zijn neergekomen in de wateren ten noordoosten en zuidwesten van het eiland. Het Chinese leger bevestigt dat er met raketten is geschoten als onderdeel van de aangekondigde militaire oefeningen.
Rond 14.00 uur (lokale tijd) zouden vanaf het Chinese vasteland ballistische Dongfeng-raketten zijn afgevuurd. Volgens de veiligheidsdiensten waren er twee raketten te zien boven de Taiwanese eilandengroep Matsu.
Taiwan en China hebben de precieze route en de plek van de inslag niet bekendgemaakt. Als reactie op de oefeningen heeft Taipei luchtverdedigingssystemen geactiveerd.
Ballistische raketten worden afgeschoten om een bepaalde (vaak explosieve) lading naar een vooraf ingesteld doelwit te brengen. Alleen tijdens de lancering wordt de raket bestuurd, daarna vervolgt het projectiel zijn pad onder invloed van onder meer zwaartekracht.
Volgens China heeft het nooit een grotere militaire oefening rond Taiwan uitgevoerd. Er wordt zowel in de lucht als op het water met scherp geschoten. Zo’n tien Chinese schepen zouden donderdagochtend de ‘middenlijn’ in de Straat van Taiwan zijn overgestoken.
Ook Taiwanese schepen varen in de buurt van die lijn, die als officieuze grens tussen de territoriale wateren van China en Taiwan dient. Woensdag zouden 27 Chinese gevechtsvliegtuigen de lijn gepasseerd hebben.
Internationale zorgen over militaire oefeningen
China begon donderdag aan de militaire oefeningen vanwege het bezoek van de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi aan Taiwan. Peking is woedend over het bezoek en het feit dat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden haar steun voor Taiwan uitsprak. Peking beschouwt het eiland als een afvallige provincie en ziet de reis van Pelosi als een provocatie en een schending van de soevereiniteit van China.
Internationaal is er veel kritiek op de stappen van China. Ze zouden “de kans op een conflict reëel maken”, zegt een Amerikaanse veiligheidsadviseur. Vanwege de oefening is een groot deel van het zee- en luchtruim van Taiwan afgesloten.
EU-buitenlandchef Josep Borrell schreef in een tweet dat een bezoek “geen reden voor militaire agressie” is. De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen stelden dat de “escalerende reactie van China de spanning opvoert en de regio destabiliseert”.
-nu.nl-