CIS ondersteunt SBB in uitvoering van klimaatvriendelijke bosbouw

7 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 07 maart 2022- De Conservation International Suriname (CIS) heeft op 25 februari 2022 in verband met het Climate Smart Forestry (CSF) programma een Grant ter waarde van $ 128,000 overhandigd aan de Stichting bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Bij de overhandiging heeft de SBB een prefab container, laptops, tablets, kettingzagen, camera-installatie systeem, gps’en, portofoons, smart tv’s en winches ontvangen van de CIS. Deze overhandiging werd gedaan door de CIS-directeur John Goedschalk aan de SBB-directeur Stanley Betterson.

SBB werkt samen met gemeenschappen en particuliere concessionarissen  aan het implementeren van klimaatvriendelijke bosbouwmethoden.  Deze methoden maken duurzame financiering mogelijk, waardoor gemeenschappen alternatieve bronnen van inkomsten kunnen genereren, terwijl zij tegelijkertijd versterkt worden om hun bosgebieden verantwoordelijk te beheren. De CSF zorgt ervoor dat de uitstoot die door houtwinning plaatsvindt, met de helft wordt verminderd en dat dezelfde hoeveelheid houtprocedure wordt behouden. Dit biedt mogelijkheid om Emissiehandel als bron voor duurzame financiering mogelijk te maken. Dit project zal eerst uitgevoerd worden in de gemeenschapsbossen van Bigi Poika en Matawai. 

De SBB zal een “command center” opzetten, waar men de camerabeelden kan volgen. Dit moet ervoor zorgen dat er aan verbeterde bosbouwpraktijken wordt gedaan. CIS is verder ervan overtuigd dat SBB de goederen goed en zo zorgvuldig mogelijk zal inzetten om maximale carbonpotentie voor betere financieringsmechanismen, mogelijk te maken voor het CSF-project.