Conclusie onderzoek ADO-rellen: veiligheid ondermaats, club moet aan de slag

26 July 2022

Comments: 0

ADO Den Haag moet de veiligheid in en rond het stadion op peil brengen, blijkt volgens Omroep West uit het onderzoek dat werd ingesteld na ernstige supportersrellen eind mei. De club heeft inmiddels een veiligheidscoördinator aangesteld, maar moet ook het cameratoezicht en de interne beveiliging aanpakken. De tijd dringt voor de Keuken Kampioen Divisie-club, want op 15 augustus beoordelen de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag of als er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Toenmalig ADO-trainer Giovanni Franken werd die dag bedreigd en gediscrimineerd.

Ook liepen er supporters op het veld, werd er met vuurwerk gegooid en braken er gevechten met de ME uit. Uit het onderzoek van bureau CrowdProfessionals blijkt dat het verouderde camerasysteem van de club buiten werking was. Daarnaast beschikte de club niet over genoeg goed opgeleide stewards.

Foto supporter wordt gekoppeld aan toegangsbewijs

Van supporters die naar binnen gaan, moet een foto worden gemaakt die kan worden gekoppeld aan het toegangsbewijs. Zo kunnen mensen met een stadionverbod worden buitengesloten.