Consultatieronde rond viering Javaans Nieuwjaar gestart

May 20, 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 20 mei 2022- Op woensdag 18 mei 2022 is de minister van Binnenlandse Zaken (BiZa) Bronto Somohardj, gestart met de consultatie van 75 aanbieders van de petitie waarin het verzoek werd gedaan van Javaans Nieuwjaar tot een nationale vrije dag. De minister heeft zoveel als mogelijk culturele, maatschappelijke, sociale en religieuze organisaties die, door de Javaanse identiteit met elkaar verbonden zijn, betrokken.

De consultatieronde is bedoeld om met de organisaties na te gaan hoe invulling te geven aan de festiviteiten van deze dag. Het Onafhankelijkheidsplein is reeds gereserveerd voor dit evenement.

De minister benadrukt verder dat het bij de Javaanse gemeenschap gaat om de erkenning en waardering van het “Javaans Nieuwjaar”. Van de vier grote bevolkingsgroepen, behoren de Javanen volgens minister Somohardjo tot één van de vier, die ook een bijdrage hebben geleverd aan het opbouwen van een Natie. “Het moet niet zo zijn, dat wij een dag hebben gekregen en niets doen. Deze dag moet ook één zijn, waarbij de jongeren bewust worden gemaakt van hun roots en tot het besef komen dat deze bijzondere dag niet zomaar tot stand is gekomen.”

De komende dagen zal er met bovengenoemde groepen gezamenlijk van gedachten worden gewisseld om de eerste nationale dag voor de Javaanse gemeenschap tot een gedenkwaardig evenement te maken. De bewindsman zegt verder niet te focussen op de verschillen, maar op de overeenkomsten.