Consumentenprijs oktober ruim 60% hoger dan 2020

December 3, 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 03 december 2021- De consumentenprijs van oktober is met 60,6% gestegen ten opzichte van het vorig jaar. Vergeleken met september van dit jaar is het een stijging van gemiddeld 1,5%. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), presenteert maandelijks een overzicht van de consumentenprijsindex en de inflatie. De jongste cijfers zijn vorige week bekendgemaakt.

Als er wordt gekeken naar de statistieken van juli, augustus en september, blijkt het dat de inflatiecijfers ten opzichte van het vorig jaar, het hoogst waren in de maand september, namelijk 69,5%. Volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is de verhoogde inflatie een teken dat de koopkracht steeds minder zal dalen.

President Chandrikapersad Santokhi heeft meerdere malen aangegeven dat het de goede kant opgaat met de economie. Er zijn diverse maatregelen genomen, die zijn vervat in het Crisis- en Herstelplan 2020-2022. Hieronder valt onder andere de verhoging van de governmenttake en de solidariteitsheffing op salarissen vanaf SRD 12.500 per maand. Ook de punten vervat in het tripartiet akkoord zouden daaraan een bijdrage moeten leveren.

Hoewel Ramautarsing dat toejuicht, missen economen toch concrete stappen om de economie weer op rails te brengen. Ook assembleelid Ivanildo Plein geeft aan dat er binnen de samenleving nog niet veel te merken is van een economische verbetering.  Het zal nog even duren alvorens het land echt uit de economische crisis is, voegt Ramautarsing eraan toe. Belangrijk is dat eenieder bereid is om in te leveren, zodat de economie weer op rails komt.