Corona dooft verder uit: aantal besmettelijke mensen deze week bijna gehalveerd

22 June 2021

Comments: 0

Dinsdag 22 juni 2021- Uit de nieuwe weekcijfers blijkt dat het coronavirus steeds minder rond gaat in Nederland. Het aantal mensen dat nog besmettelijk is, is bijna gehalveerd. In de afgelopen week zijn 36 procent minder positieve coronatesten gemeld dan de week ervoor.

Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op 7 juni werden er nog bijna 42.000 besmettelijke personen gemeld in Nederland. Deze week gaat het om zo’n 26.000 mensen.

Minder positieve coronatesten

In de afgelopen week zijn er 36 procent minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 53 naar 34.

Het aantal nieuwe patiënten dat met Covid-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 35 procent. Op de ic werden 26 procent minder nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen dan een week eerder. De reproductiegetallen die gebaseerd zijn op het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en ic-opnames zijn nog steeds onder de 1.

Er zijn nu bijna 13,9 miljoen vaccinaties gezet. Sinds afgelopen zaterdag kunnen ook mensen met geboortejaar 2003 een vaccinatieafspraak maken, wat betekent dat alle volwassenen een aanbod voor vaccinatie hebben gekregen.

Vanuit het buitenland

Van de mensen die besmet bleken, waren er 471 recent in het buitenland geweest. Dat is ruim 8 procent. Portugal staat met stip bovenaan: 192 mensen bij wie het virus afgelopen week werd geconstateerd, waren in de twee weken ervoor in dat land geweest. Dat is ruim 40 procent van alle mensen die recent in het buitenland waren geweest en na terugkomst in Nederland positief testten. Een week eerder testten 134 Nederlanders positief na een bezoek aan Portugal.

Spanje stond vorige week nog op de eerste plaats, nu op de tweede. De GGD’en noteerden 107 besmettingen na een bezoek aan het land. Een week eerder waren het er beduidend meer: 191. Na Spanje en Portugal volgen de buurlanden België (26 gevallen) en Duitsland (17 gevallen).

Het RIVM signaleerde vorige week al dat vooral jongeren besmet raken tijdens een vakantie in Spanje of Portugal. Het instituut riep iedereen tussen de 17 en 24 jaar op na thuiskomst vanuit de twee landen een test te doen bij de GGD, ook zonder klachten.

Delta-variant

Ondanks die daling, blijft er ook reden tot waakzaamheid, want een besmettelijkere variant, de Delta-variant is wel in opmars. “We zien dat die Deltavariant voet aan de grond heeft gekregen in Nederland.”

Volgens het RIVM is er ‘een reële kans’ dat die Delta-variant ‘de overhand gaat krijgen in Nederland’. “Net zoals eerder gebeurde met de Britse variant,” zo verklaart RIVM-woordvoerder Geert Westerhuis. “We zien dat die Deltavariant voet aan de grond heeft gekregen in Nederland.” Met de Delta-variant wordt gedoeld op de variant, die ook wel Indiase variant wordt genoemd, omdat die daar als eerste is ontdekt.

Premier Boris Johnson van Groot-Brittannië kondigde eerder aan dat hij de versoepeling in Engeland met vier weken uitstelt vanwege van de deltavariant. De deltavariant van het coronavirus – die ook wel Indiase variant wordt genoemd omdat die daar het eerst is gevonden – verspreidt zich ook in Nederland. “Het grote risico is dat deze van examenfeestjes teruggekeerde jongeren de deltavariant verder gaan verspreiden in Nederland,” vreesde het RIVM eerder al.

Toch verwacht het Outbreak Management Team – dat het kabinet advies geeft over de te nemen maatregelen – niet dat de opmars van Delta variant reden zal zijn om in de maanden juni en juli af te wijken van de voorgenomen versoepelingen. ‘Het OMT verwacht daarin op korte termijn (juni, juli) geen kentering maar overweegt ook dat dit daarna anders kan worden door onzekere factoren,’ zo schreef het OMT in de laatste brief naar de Tweede Kamer.

-Het parool-