Costa Rica keurt marihuana-wet goed

6 March 2022

Comments: 0

Zondag 06 maart 2022- Het congres van Costa Rica heeft een wet aangenomen die het gebruik van marihuana voor medische doeleinden, legaliseert en de teelt ervan voor industrieel gebruik, toestaat. De teelt en verkoop van marihuana voor recreatieve doeleinden, blijft echter verboden. Verwacht wordt dat president Carlos Alvarado het binnen enkele dagen zal ondertekenen. Voorstanders van het wetsvoorstel zeggen dat het de landbouwsector zal stimuleren en werkgelegenheid zal bieden.

Na de stemming van dinsdag zal Costa Rica zich aansluiten bij een groot aantal andere Latijns-Amerikaanse landen waar medicinale marihuana legaal is gemaakt. Recreatief gebruik van marihuana blijft in het grootste deel van de regio verboden, behalve in Uruguay, dat in 2013 het eerste land ter wereld werd dat het legaliseerde. Costa Rica’s wetsvoorstel was niet zonder controverse. President Alvarado sprak zijn veto uit tegen een eerdere versie, met het argument dat er beperkingen moesten worden gesteld aan de individuele teelt en consumptie.

Het gewijzigde wetsvoorstel heeft de steun van de president, die zei dat het “van groot voordeel zou zijn voor Costa Rica”. Patiënten die baat hebben bij gemakkelijkere toegang tot medische marihuana, kwamen op Twitter om Zoila Rosa Volio, de wetgever achter het wetsvoorstel, te bedanken voor haar inzet om het wetsvoorstel de hamer van het congres te laten passeren. Een kankerpatiënt plaatste een emotionele video waarin werd beschreven hoe medicinale marihuana haar had geholpen haar eetlust terug te krijgen en weer te lopen.