Data-analyse website ‘Stuka’ essentieel voor ontwikkeling leerlingen

14 May 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 14 mei 2019 – Stichting MotiefA heeft een presentatie gehouden op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor minister Lilian Ferrier, vertegenwoordigers van het examenburo en inspectie. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is enorm geïnteresseerd in de data van de website ‘Stuka!’. De stichting heeft de website opgezet en stelt via het medium examenwerkjes van GLO en VOJ ter beschikking van leerlingen. Dit ter bevordering van de studieresultaten. Het hoofddoel van deze website is dat leerlingen naar het examen toe kunnen oefenen. Bovendien kunnen de antwoorden bekeken en geanalyseerd worden. “Na de toets kan de leerling het resultaat bekijken en zien wat goed en fout is gegaan,” legde Alvin Roosveld, communicatie vertegenwoordiger van Motiva, uit tijdens de presentatie.

De analyse van de resultaten sluit volgens minister Ferrier aan op onder meer de aanpassing van het basisonderwijs middels het Basic Education Improvement Programma, BEIP 2. In dit proces is het immers belangrijk te weten hoe de leerling leert en vragen beantwoord. Deze ‘management informatie’ van de website kan dan door het ministerie gebruikt worden om het onderwijsbeleid hierop af te stemmen. “Deze informatie is essentieel voor de ontwikkeling van de leerlingen. De leerkracht kan immers nagaan waar de leerlingen problemen hebben. De inspectie kan ook met de data de leerkracht evalueren,” aldus Ferrier.

Minister Ferrier juicht alle initiatieven vanuit de samenleving toe. Het ministerie zit immers middenin het proces van hervorming van het onderwijs en ziet graag dat projecten de veranderingen reflecteren. Roosveld meende dat met de opzet van ‘Stuka’, de organisatie de examens binnen de digitale omgeving van leerlingen te brengen. Uit een door hun uitgevoerd onderzoek is immers gebleken dat kinderen ruim 5 uren besteden aan internet en mobiel gerelateerde activiteiten. “We wilden de digitale omgeving gebruiken als winst. Als de leerlingen drie uren studeren, kunnen ze daarna 2 uren toetsen wat ze daarvoor hebben geleerd,” legde Roosveld uit.

Het onderzoek is verricht onder 5.000 leerlingen van alle schoolniveau’s landelijk. De ondervraagden noemden vijf oorzaken die hen afhoudt van het studeren waaronder onverantwoord telefoongedrag, overmatig televisie gebruik, online gokken, verkeerde slaapgewoontes en vrienden.

Naast de website, houdt de stichting ook motivatiesessies om het schooljaar positief af te ronden. Na de examens zijn er ook bijeenkomsten voor degenen die geen positief resultaat hebben behaald.

-Bron: Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur-