De komende periode wordt er meer neerslag verwacht in het kust gebied

1 June 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 01 juni 2022- Straten, huizen, percelen en landbouwarealen zijn in Paramaribo en in de districten ondergelopen. Jimmy Samijo, meteoroloog bij de Meteorologische Dienst Suriname, zegt dat wij nu in de grote regentijd zijn en dat het kustgebied veel meer neerslag mag verwachten. Hij geeft aan dat de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ) zich naar het kustgebied verplaatst en versterkt wordt door het La Niña effect. Dit is volgens Samijo de reden waarom er sprake is van regenbuien die soms zwaar zijn en onweer.

Deze storingen zijn volgens Jimmy Samijo, niet vreemd in deze tijd van het jaar. Hij deelde mee dat het de voorlopers zijn van de stormen en orkanen die later plaatsvinden in Noord-Amerika en de Caraïbische regio. Ten aanzien van de weersverwachtingen voor het binnenland zegt de meteoroloog, dat de gebieden in het zuiden die dicht bij Brazilië liggen, waarschijnlijk minder neerslag zullen hebben. De weerkundige zegt dat een mogelijke oorzaak kan zijn, dat men meer is gaan bouwen in het kustgebied.

Waar moet al het overtollig water dan naartoe?, verduidelijkt Samijo. De riolering kan ook slecht zijn. ” We moeten netter met ons milieu omgaan om de effecten van de zware regens te verminderen”, stelt meteoroloog Jimmy Samijo.