Expositie Anand Dwarka ter ere van zijn moeder

28 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 28 maart 2019 -De moeder van Anand Dwarka, Dilawati Dwarka, wordt op 31 maart 2019 zeventig (70) jaar. Ter ere van haar en moeder aarde hield de welbekende kunstenaar zijn eerste solo-expositie ‘Maa’.
In de Ballroom van het Lallarookhgebouw 1 heeft hij 21 kunstwerken opgedragen aan zijn moeder.

Het moederschap is te herkennen in de 21 schilderijen; een moeder die haar kind borstvoeding geeft, een moeder die de haren van haar kind kamt, die het kind naar school brengt, eentje die voorleest, in de tuin bezig is en nog meer. Een moeder is in alle culturen een centraal figuur binnen het gezin, zegt Anand Dwarka. De aanwezigen konden zichzelf ook herkennen in de schilderijen van Anand, want een ieder is met een moeder of een moederfiguur opgegroeit. Het was zo emotioneel, dat ook de moeder van Anand, niet veel kon zeggen, dan met trots een traantje wegpikken. Ook de Venezolaanse ambassadeur in Suriname, Olga Margarita Diaz Martinez, was ontroerd door de schilderijen. Zij is zelf moeder en grootmoeder en stelt dat familie waarden belangrijk zijn .
De tentoonstelling is daarnaast ook opgedragen aan moeder Aarde. ‘We wonen in Moeder Aarde, ze zorgt voor het leven en het enige dat we kunnen doen is haar koesteren en respecteren. We blijven niet lang op aarde.’

Typerend voor Dwarka is dat hij schildert met een paletmes wat voor een typisch reliëf zorgt. Opvallend in deze collectie zijn de felle kleuren in de schilderijen, die zorgen voor een vrolijk gevoel. De kunstenaar zegt dat hij zich door de kleuren van Phagwa heeft laten inspireren. ‘Mijn werkwijze is dat ik stapsgewijs mijn technieken aanpas. De felle kleuren zijn een nieuwe stap die ik samen met de oude techniek heb gemixt.’
Anand begon vanaf zijn 12e met tekenen, werd ontdekt op zijn 16e en ging naar het Nola Hatterman op zijn 19e. Na zijn succesvolle afronding in 2003, genoot hij in 2004 nationale en internationale bekendheid. Anand deed mee aan 47 groepsexposities in Suriname, Nederland, Frans-Guyana, Curaçao en Duitsland.
In Suriname en Frans-Guyana alleen heeft hij deelgenomen aan 13 speciale evenementen. Daarnaast had hij 20 solo-exposities in Frans-Guyana, Nederland, Suriname en Chili.Binnenkort zal hij ook weer naar Europa gaan voor enkele expo’s. Zijn werken hangen ook in diverse ondernemingen in binnen- en buitenland.-.

-Xaviera L. Arnhem-