De Surinaamse geschiedenis moet nu herschreven worden

17 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 17 maart 2022- De Surinaamse geschiedenis moet herschreven worden. En om onderzoek te kunnen doen naar de verschillende onderwerpen, moeten er financiën beschikbaar worden gesteld. Dit zegt Armand Zunder, voorzitter van de Reparatie Commissie. Jerome Egger, docent op de Anton de Kom Universiteit van Suriname en dichter Gerrit Barron zijn dezelfde mening toegedaan. Onze pupillen moeten de juiste informatie krijgen over de geschiedenis van Suriname.

Het is volgens Egger ook van belang dat er weer een geschiedenis symposium wordt georganiseerd om over de geschiedschrijving en de onderzoekvelden te praten. Het laatste symposium werd in 1985 georganiseerd. Egger noemt het van zelfsprekend als er in het jaar 2025 opnieuw zo een symposium wordt gehouden. Ondertussen, begint er op 1 april een nieuwe master opleiding geschiedenis, op de universiteit.

De verhalen over Columbus die de Amerika’s ontdekte moeten geschrapt worden uit de boeken, want die informatie is niet juist. Er waren toen al Inheemsen en Afrikanen in de Amerika’s. De geschiedenis moet vanuit een Surinaams perspectief geschreven worden, zegt Armand Zunder.

Volgens dichter, schrijver en journalist Gerrit Barron, moeten wij bij de basis beginnen om de jongeren normen en waarden aan te leren. De samenleving moet opnieuw worden geïnformeerd over haar geschiedenis en waar ze vandaan komt. Het is ook van belang dat iedereen gaat samenwerken om de geschiedenis, zo goed mogelijk neer te pennen.