Demonstranten bestormen parlementsgebouw in Irak

28 July 2022

Comments: 0

Honderden demonstranten zijn een zwaarbeveiligde zone in Bagdad binnengedrongen en hebben ingebroken in het parlementsgebouw van Irak. De aanhangers van geestelijke Muqtada al-Sadr verzetten zich tegen de benoeming van een rivaliserende kandidaat voor premier.

De politieke alliantie van Sadr won de meeste zetels bij de algemene verkiezingen van afgelopen oktober, maar is niet aan de macht vanwege een politieke impasse na de stemming. De politie vuurde naar verluidt traangas en waterkanonnen af op de demonstranten. Er waren toen geen wetgevers aanwezig.

De groep drong de streng bewaakte Groene Zone van Bagdad binnen, waar een aantal van de belangrijkste gebouwen van de hoofdstad staan, waaronder ambassades. De huidige premier van Irak, Mustafa al-Kadhimi, riep demonstranten op het gebouw te verlaten terwijl de menigte zong, danste en op tafels lag. De onrust volgt op negen maanden van patstelling, waarin geschillen tussen de verschillende politieke facties van het land de vorming van een nieuwe regering hebben verhinderd. Sadr, een sjiitische geestelijke die tegen de Amerikaanse interventie in Irak was, claimde de overwinning voor zijn nationalistische Saeroun-beweging na de verkiezingen van oktober. Maar het is sindsdien onmogelijk gebleken om een nieuwe regeringscoalitie op te bouwen, aangezien Sadr heeft geweigerd met rivalen samen te werken.