Denemarken doet warming-up in zwart shirt: eerste statement tegen Qatar een feit

22 November 2022

Comments: 0

De Deense nationale ploeg doet zijn warming-up voor de wedstrijd tegen Tunesië van vanmiddag (aftrap 14.00 uur) in een zwart shirt. Het is een stil protest tegen de voorgeschiedenis van het WK in Qatar. Daarmee is het eerste statement van een deelnemer aan het toernooi een feit.
De Denen zijn al lang kritisch op het toernooi in Qatar en wilden eigenlijk warmlopen in een shirt met een boodschap over mensenrechten. Dat werd door de FIFA verboden. Ook wilden ze hun aanvoerder Simon Kjaer de Onelove-band laten dragen. Dat mocht wel, maar daar zouden ze volgens de FIFA een gele kaart voor krijgen, waardoor onder andere Engeland, Nederland en nu dus Denemarken van de speciale band afzagen.

Waar doelman Kasper Schmeichel volledig in het zwart zijn warming-up deed, droegen de spelers onder hun zwarte inloopshirt een rood broekje. Ook de logo’s op de shirts zijn volledig zwart. Kledingsponsor Hummel toonde zich de laatste maanden een fel vertolker van het anti-Qatar geluid. Ook de Deense staf betrad het veld in het Education City stadion volledig in het zwart.

De Tunesische fans zijn daar zwaar in overtal, overigens. De opkomst van de Denen werd begeleid door een striemend fluitconcert.