Directie SLM en regering buigen zich over financiële onderbouwing herstelplan vliegmaatschappij

27 May 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 27 mei 2021- De financiële onderbouwing van het herstelplan tot het weer gezond maken van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is recentelijk de rode draad geweest tijdens een ontmoeting tussen een regeringsdelegatie en de directie van de nationale vliegmaatschappij. “Het is een goed gesprek geweest en er zijn duidelijke afspraken geweest”, zegt zowel SLM’s CEO Paul de Haan als minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

Naast dit tweetal hebben ook president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aangezeten. Partijen komen binnenkort weer bij elkaar, waarbij volgens De Haan de leiding van de SLM de opgevraagde informatie aan de regering zal presenteren.

Minister Jubithana geeft aan dat er is gekeken naar het financiële plaatje dat met het herstelplan van de maatschappij gepaard gaat. “Want uiteindelijk gaat het om dat gedeelte. Je kan het bedrijf niet redden zonder een bijbehorend en realistische financieel plan”, stelt de bewindsman. Hij benadrukt dat dit plan moet passen binnen de mogelijkheden die er zijn. Verder moeten – los van het financiële gedeelte – ook alle andere opties bekeken worden. “Hoe gaat het bedrijf zich verder opstellen en wat zijn de beleidsgebieden die verder aangepakt moeten worden om het bedrijf gezond te maken”, somt minister Jubithana op.

Binnen de discussies die gevoerd worden, wordt ook gekeken naar het bestaansrecht van de SLM en de mogelijkheden om verder invulling hieraan te geven. Verder moeten ook worden nagegaan hoe het commerciële deel van het bedrijf daarop wordt ingericht. “Praten over redden van het bedrijf betekent dat je daarop een work force moet gaan creëren, een die afgestemd is op het commerciële, het weer solvabel maken van het bedrijf”, legt de bewindsman verder uit.

CEO De Haan gaat volgens minister Jubithana elke dag keihard aan de slag gaat met zijn team om zaken goed uit te lijnen en de regering heeft nu ook een veel beter beeld van de situatie. “Maar we zijn er bij lange na nog niet”, gaat de bewindsman verder. Hij voegt eraan toe dat alle zaken op een rij gezet zullen moeten worden om een goed besluit te nemen. “De regering heeft reeds aangegeven de SLM te zullen redden, maar natuurlijk moet dat op een verantwoordelijke manier waarbij wordt gekeken naar de kansen die er zijn”. Volgens minister Jubithana moet de aanpak niet gebaseerd zijn op het sentiment, maar op het verdienmodel dat thans door de directie wordt gepresenteerd alsook de mogelijkheden daarbinnen.

-CDS-