DNV en VS tekenen overeenkomst voor Passagiers Informatie Systeem

30 June 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 30 juni 2019 – De directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira heeft in aanwezigheid van ambassadeur Karen Williams van de Verenigde Staten van Amerika (VS), een overeenkomst ondertekent. De overeenkomst behelst de overdracht van computerapparatuur en training van personeel voor het Passagiers Informatie Systeem. De directeur geeft aan dat met deze ondertekening ons land een bijzondere mijlpaal heeft bereikt met de Verenigde Staten van Amerika en in de CARICOM-regio. Met deze ondertekening laten wij zien dat conform de wet, staatsbesluit 2016 No. 113, we die aanname al hebben gedaan. Suriname wil samen met andere landen in de regio dit systeem adopteren in haar Border Management System.
De Passagiers Informatie Systeem biedt de mogelijkheid om van te voren te weten wie allemaal afreist naar Suriname, dat geld voor aankomende passagiers van zowel vliegtuigen als schepen. “Dit helpt niet alleen Suriname maar ook andere landen in de regio, om gelijk na te gaan wie allemaal in je land aankomt, wie verdachten zijn om zodoende de nodige maatregelen te kunnen treffen”, zegt Danielle Veira. Met dit systeem kan ook invulling gegeven worden aan zaken die op de laatst gehouden EU- CELAC meeting zijn besloten. De directeur zegt verder dat dit project per 27 juni 2019 met de ondertekening al operationeel is. De apparaturen zijn geschonken door de Verenigde Staten van America en zijn al in Suriname. Het DNV is momenteel bezig de laatste training te geven, waarbij de juiste mensen geselecteerd worden om op deze apparaturen te bedienen. Dit systeem wordt daarna aangehecht aan ons Border Management Systeem.
De ambassadeur van VS is zeer verheugd met de ondertekening en zegt dat dit de relatie verder zal versterken. Suriname is het elfde land binnen de CARICOM-regio om dit systeem te adopteren. “Dit systeem helpt Suriname om de namen van passagiers die vanuit zee en door de luchtruimte het land binnenkomen komen, tegen de lijst van CARICOM, Canada, VS en het United Kingdom te onderzoeken en de achtergrond van personen en/of gezochte personen te identificeren”, geeft de ambassadeur aan. Dit biedt een hoger beveiligingsniveau voor Suriname en een betere Informatie-uitwisseling tussen alle landen om hun grenzen te beveiligen.
Directeur Veira zegt dat de werkrelatie met de 10 overige CARICOM landen en andere landen, die dit systeem geadopteerd hebben, heel goed is en de komende periode hechter zal worden.
-NATIONAAL INFORMATIE INSTITUUT-