Doden bij nieuwe protesten in Iran na dood ongesluierde jonge vrouw

20 September 2022

In: Nieuws
Comments: 0

In Iran zijn gisteren opnieuw honderden mensen de straat opgegaan om hun woede te uiten over de dood van een jonge vrouw vorige week nadat zij door de politie was opgepakt.
In de hoofdstad Teheran gebruikte de politie wapenstokken en traangas om de demonstranten te verdrijven, meldden staatspersbureaus. In de provincie Koerdistan vielen volgens een mensenrechtenorganisatie vijf doden toen agenten gericht het vuur openden op demonstranten.

Islamitische kledingvoorschriften
De 22-jarige Mahsa Amini stierf vorige week nadat ze was opgepakt door de religieuze politie voor overtreding van de islamitische kledingvoorschriften. Ze werd overgebracht naar een politiebureau in Teheran, waar ze volgens de politie stierf door hartproblemen.
Critici zeggen dat ze door agenten is geslagen. Sinds het overlijden van Amini zijn er protesten in het streng islamitische land.

Sluiers af
De grootste demonstraties waren in Teheran en in Mashad, de tweede stad van het land. In Teheran trokken de demonstranten door Hijab Straat (Sluier Straat), in het centrum van de hoofdstad.
Volgens de officiële persbureaus schreeuwden de demonstranten leuzen tegen de regering en de religieuze politie en deden vrouwen hun sluiers af. Verschillende demonstranten werden gearresteerd.
De dodelijke slachtoffers zouden zijn gevallen in de geboortestad van Amini, Saqqez, en in de steden Divandarreh en Dehgolan. De doden konden niet onafhankelijk bevestigd worden.
-rtlnieuws.nl-