Dodental door corona in Sjanghai stijgt, veel onvrede over strenge lockdown

24 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 24 april 2022 – Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen in Sjanghai blijft stijgen ondanks de wekenlange lockdown in de miljoenenstad. De Chinese autoriteiten maakten zondag melding van 39 nieuwe sterfgevallen, het hoogste dagcijfer van de huidige uitbraak. Tegelijkertijd neemt ook de onvrede over de lockdown onder de bevolking flink toe.
Een dag eerder werden twaalf sterfgevallen geregistreerd. In Sjanghai zijn sinds halverwege april de overlijdens van 87 coronapatiënten gemeld. Alle overledenen hadden te maken met onderliggend lijden en hun gemiddelde leeftijd ligt rond de tachtig jaar, aldus de lokale gezondheidsautoriteiten.
Veel van de 26 miljoen inwoners van Sjanghai zitten sinds eind februari in een strenge lockdown, waarvan niet duidelijk is wanneer die voor hen eindigt. Bewoners raken steeds gefrustreerder over de gebrekkige toegang tot voedsel en zorg, de slechte kwaliteit van overheidsrantsoenen en de locatie van quarantainecentra. Meerdere kritische uitingen over de leefomstandigheden op sociale media zijn gecensureerd.
Er worden sinds kort ook hekken om woonblokken geplaatst. Het lijkt erop dat het vooral gaat om plekken waar één persoon positief is getest op het coronavirus, wat betekent dat andere bewoners thuis moeten blijven. Een video waarin mensen in beschermende pakken hekken van grofweg 2 meter hoog plaatsen, is viral gegaan op sociale media.
“Dit is zo respectloos voor de mensen binnen, het gebruik van metalen barrières om ze op te sluiten als huisdieren”, schrijft een gebruiker op Weibo, de Chinese variant van Twitter.
Ook in Peking stijgt het aantal besmettingen
Noordelijker in China neemt het aantal besmettingen in Peking toe, hoewel het om enkele tientallen gevallen gaat in tegenstelling tot tienduizenden besmettingen in Sjanghai. De hoofdstad neemt daarom extra maatregelen.
China houdt vast aan een streng coronabeleid, met als doel het aantal besmettingen naar nul te brengen. Het succesvol uitvoeren van deze strategie is moeilijker geworden nu het land te maken heeft met de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus.

-nu.nl-