Dorpen Boven-Suriname worden voorzien van 1×24 uur stroom

February 5, 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 05 februari 2022- In het dorp Gengeston, in het district Sipaliwini heeft het ceremoniële startsein plaatsgevonden van het EU/CIF-project. Het gaat hierbij om de elektrificatie van 10 dorpen aan de bovenloop van de Surinamerivier. President Chandrikapersad Santokhi is als regeringsleider getuige geweest van dit gebeuren.

Naast Gengeston worden ook de dorpen Pambooko, Amakkakonde, Abenaston, Kajapaatie, Jawjaw, Lespaansie, Adawai, Gunsi en Nieuw Aurora voorzien van 1×24 uur stroom. Het staatshoofd benadrukte dat de regering haar beloftes nakomt. “Velen hebben beloofd. Deze regering belooft niet alleen, maar komt haar beloftes na.” “Vandaag zijn wij komen uitvoeren, vandaag is deze regering in uw dorp aanwezig om gestalte te geven aan een elektrificatieproject”, voegde de president eraan toe. De elektrificatie zal geschieden middels zonnepaneelsystemen, de zogenaamde solar mini-grids. Het project is begroot op euro 6 miljoen en USD 2,25 miljoen. Deze bedragen kunnen als volgt worden gespecificeerd: 5 miljoen euro in de vorm van een schenking afkomstig van de Europese Unie via de Caribbean Investment Facility (CIF); 1 miljoen euro van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) gecalculeerd op basis van arbeid, transport, engineering en projectmanagement services en 2.25 miljoen Amerikaanse dollars van de IDB in de vorm van een lening.

Er zal een totaal vermogen van 1709 kilowatt in de 10 dorpen worden geïnstalleerd, waarvan 554 kilowatt voor Nieuw Aurora. De dorpen zullen collectief 820 masten leveren en er ook voor zorgen, dat 38.855m2 schoongemaakt terrein beschikbaar gesteld wordt ten behoeve van het opstellen van de zonnepanelen. President Santokhi heeft een beroep gedaan op alle betrokken actoren om vol ijver te werken aan tijdige realisatie van het project.