Drie agenten veroordeeld in zaak-George Floyd: ze grepen niet in

25 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 25 februari 2022 – Drie ex-agenten van de Amerikaanse stad Minneapolis zijn veroordeeld vanwege hun betrokkenheid in de zaak-George Floyd. Ze hebben volgens de jury de grondwettelijke rechten van Floyd geschonden door hem geen hulp te bieden.

De zwarte man stierf in mei 2020 tijdens een hardhandige arrestatie door een andere agent, Derek Chauvin. Een jury heeft nu bepaald dat Tou Thao (36), Alexander Kueng (28) en Thomas Lane (38) schuldig zijn in de zaak.

Hun collega Derek Chauvin drukte ruim negen minuten lang met zijn knie op Floyds nek, waardoor Floyd kwam te overlijden. De blanke ex-agent werd vorig jaar veroordeeld tot 22,5 jaar cel.

Fatsoen

Aanklagers voerden aan dat de mannen door training en “goed karakter” hadden moeten weten hoe ze Floyd moesten helpen toen hij om hulp vroeg.

De 12-koppige jury vond Thao en Kueng schuldig aan een extra aanklacht: ze hebben niet geprobeerd Chauvin te arresteren. Lane deed het en vroeg Chauvin twee keer tevergeefs om Floyd te herpositioneren. Chauvin zelf pleitte eind vorig jaar schuldig aan het schenden van de rechten van Floyd in een andere zaak. Er is nog geen straf bekend,

ook niet voor Thao, Keung en Lane. De drie agenten vertelden de rechtbank dat ze niet wisten dat Floyd dringend medische hulp nodig had of dat Chauvin buitensporig geweld had gebruikt. Ze wezen er ook op dat Chauvin de meest ervaren officier ter plaatse was, dus ze geloofden dat Chauvin wist wat hij deed.

-rtlnieuws.nl-