E-sigaretten met smaakje per 1 oktober 2023 definitief verboden

1 December 2022

Comments: 0

E-sigaretten mogen vanaf 1 oktober 2023 alleen nog naar tabak smaken. Het verbod op alle andere smaakjes, die nu populair zijn, gaat dan definitief in. Het verbod is al twee jaar geleden aangekondigd, maar liep intussen vertraging op. In de zogenoemde Tabaks- en rookwarenregeling komt een lijst te staan met zestien smaakstoffen, die allemaal naar tabak smaken.

Het idee is vooral dat rokers ze zo nog wel kunnen gebruiken om van hun verslaving af te komen, maar jongeren stimuleren om te gaan roken door ‘allerlei verleidelijke, exotische smaakjes’. Zeven stoffen die ook naar tabak smaken, maar waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor had gewaarschuwd vanwege gezondheidsrisico’s, worden niet toegestaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft overigens ook gewaarschuwd dat van de andere smaakjes niet helemaal duidelijk is hoe slecht ze zijn.

De nieuwe regels gaan op 1 januari in, maar de verkoop zelf wordt pas vanaf 1 oktober echt verboden. In de tussentijd mogen de voorraden worden opgemaakt. Volgens de nieuwe regels mag ook niet op de verpakking vermeld staan dat de e-sigaret naar iets anders smaakt dan tabak.

De Esigbond, brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten, denkt dat de e-sigaret in Nederland door de nieuwe wetgeving ‘ophoudt te bestaan’. Voorzitter van de bond Emil ‘t Hart zegt dat de zestien smaakstoffen waartoe makers van e-sigaretten zich moeten beperken geen goede tabakssmaak opleveren.

-rtnieuwsl.nl-