Educatief boek over ziekte kanker uit de taboesfeer aan scholen

November 11, 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 11 november 2021- Astrid van Eer, de schrijfster van het boek ‘De T van Takru Siki, K van Kanker’ wil meer bewustwording onder de jongeren over de ziekte kanker. Het ligt in de bedoeling de ziekte kanker bespreekbaar te maken op een educatieve en informatieve wijze, om die uit de taboesfeer te halen, zegt van Eer.

Kanker is één van de oudste ziektes in de wereld en toch  krijgt dit onderwerp weinig aandacht in de samenleving.  De Stichting Kanker Diagnostiek en Preventie in Suriname (KDPS), die opgericht is door Astrid van Eer, heeft als doel fondsen te werven voor alles dat gelieerd is aan de ziekte kanker, zoals onderzoek, preventie, voorlichting en genezing. Het boekje is samengesteld voor de leeftijdsgroep negen jaar en ouder.

Lions Club heeft de eerste druk gefinancierd en heeft als eis gesteld, dat alle mediatheken, bibliotheken en de kinderafdelingen van ziekenhuizen gratis een boek krijgen. De tweede druk zal uitkomen in animatievorm en verkocht worden aan de samenleving. Dit, om mensen die lijden aan deze ziekte te voorzien van medicatie, zegt van Veer.

Jamal Boldewijn, die inmiddels 13 jaren kankervrij is, heeft ook een boek in ontvangst genomen. Hij geeft aan blij te zijn met dit initiatief, om de bewustwording onder de jongeren te bewerkstelligen. Velen weten niet dat kanker ook bij jongeren voorkomt, zegt Boldewijn. Op 12-jarige leeftijd is botkanker bij hem ontdekt. Boldewijn vertelt over zijn ervaring en alarmsignalenVerder geeft Boldewijn ook een boodschap aan de jongeren, die nog met een vrees zitten om de arts te bezoeken.