Een goede exploitatie van de pompstations kan 100 miljoen dollar per jaar opleveren

20 September 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Als de drie pompstations in Wageningen goed werken, kan 30.000 hectare extra padie worden aangeplant en kan Suriname een jaarlijks inkomen van 100 miljoen dollar verwachten. De eerste pomp is gisteren in gebruik genomen door minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Parmanand Sewdien. De pompen werden door de Surinaamse staat gekocht met een lening van 8,6 miljoen dollar van de Export-import Bank of India en werden gebouwd door het Indiase bedrijf Kilosker Brothers Limited N.V. De wereld schreeuwt om voedsel en onze capaciteit, kennis en expertise zullen de voedselzekerheid garanderen. Ik feliciteer u met het feit dat u de pompen weer in werking hebt gesteld”, aldus de minister.

Binnen 16 maanden worden de resterende twee pompen in Wageningen vervangen en operationeel gemaakt worden, aldus Cite-directeur Jarick Waaijer, dit zijn de eerste pompen die in 70 jaar worden vervangen. Het bedrijf nam de klus aan, wat een ontmoedigende taak bleek te zijn, maar met succes werd afgerond. Wesley Hensen, een van de oudste boeren van Wageningen, sprak namens de rijstboeren zijn dank uit. Suriname zal zo in staat zijn zichzelf te voeden en deze unieke vorm van landbouw zal worden beschermd”, aldus de heer Hensen.

“Senrita Gobardhan, districtscommissaris (DC) van Nickerie, is van mening dat voedselzekerheid een wapen is en dat de ingebruikname van de nieuwe pompen heeft gezorgd voor een toename van 15.000 hectare rijstoogst in een seizoen vandaag. “Verenig u, ga de dialoog aan en bereik meerdere resultaten” was de oproep van burgemeester Nickerie.

“Er brandt al licht, 52% van de begroting van het ministerie is uitsluitend besteed aan investeringen in Nickerie. Sinds ons aantreden hebben we bergen verzet om Nickerie welvarend te maken. En ik kan u vertellen dat het bedrijf nog geen cent heeft ontvangen voor zijn diensten,” zei de LVV-minister. De wetgevers van Nickerie waren ook aanwezig bij de ceremonie, evenals leidinggevenden en personeel van CITE Engineering Consultants uit Paramaribo en Kuldipsingh N.V. Het bedrijf is lid van de LVV.