Vrijdag 25 februari 2022- De recente activiteiten in het kader van eerherstel voor vrijheidsstrijders als Anton de Kom is een positieve ontwikkeling. Zo luidt de reactie van Historicus Jerome Egger. De Kom zou op 22 februari jongstleden zijn 124ste geboortedag herdenken. Het proces tot eerherstel van De Kom moet volgens een correcte wijze worden bewerkstelligd vindt Egger.
“Cornelis Gerhard Anton de Kom” was een Surinaamse anti-koloniale schrijver en vrijheidsstrijder. De Kom werd geboren als zoon van de boer Adolf Damon de Kom en Judith Jacoba Dulder. Zijn vader groeide op als slaaf en behoorde toe aan de slavenmacht van plantage Molhoop. Kirtie Algoe, docent aan de Institute of Graduate studies and Research, is van mening dat Anton de Kom evenals andere Surinamers die een bijdrage leveren of hebben geleverd aan de ontwikkeling van Suriname meer dan een standbeeld verdienen. Het is eveneens van belang de boodschap van De Kom ten aanzien van de saamhorigheid tussen de diverse bevolkingsgroepen te behouden, benadrukt de IGSR Docent.
De Kom bezocht de lagere school en haalde vervolgens zijn MULO diploma. Hij werkte bij de Balata Compagnieën Suriname en in Guyana. Op 29 juli 1920 nam hij ontslag en verhuisde naar Haïti waar hij ging werken bij de Societé Commerciale Hollandaise Transatlantique. In 1921 vertrok hij naar Nederland. Egger geeft aan dat De Kom naast het schrijven van diverse boeken, waaronder “Wij slaven van Suriname” een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het dekolonisatieproces in Suriname. De docenten zijn van mening dat onder andere digitalisering van literatuur voor studenten eveneens kan bijdragen aan het verhogen van het bewustzijn onder de huidige en toekomstige generatie.