Einde corona- pandemie in zicht

15 September 2022

Comments: 0

Afgelopen week werd het laagste aantal Covid-overlijdens geregistreerd sinds maart 2020, in de eerste coronagolf. De WHO verwacht dat er nog meer golven komen, maar de wereld beschikt nu over vaccins en antivirale middelen om de gevolgen te beheersen, aldus de Amerikaanse epidemioloog Maria Van Kerkhove, die namens de WHO verantwoordelijk is voor de bestrijding van het coronavirus.

“We hebben ons nooit in een betere positie bevonden om de coronapandemie een halt toe te roepen.” Dat heeft WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus meegedeeld. “Maar we zijn er nog niet”, waarschuwde hij meteen. Het coronavirus verliest wereldwijd al een aantal weken terrein. Zo nam het aantal vastgestelde besmettingen vorige week met een kwart af tot 3,1 miljoen. Vorige week bezweken iets minder dan 11.000 mensen aan de gevolgen van een corona-infectie, een daling met een vijfde.

De omikronvariant is nog steeds verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de nieuwe infecties. Ook het aantal nieuwe besmettingen met het apenpokkenvirus neemt af. De WHO roept landen wel op om alert te blijven. “Net als bij Covid-19 is dit niet de tijd om te ontspannen of om de aandacht te laten verslappen”, zei Tedros. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn in totaal ruim 606 miljoen coronabesmettingen bevestigd, die hebben geleid tot de dood van bijna 6,5 miljoen mensen. De werkelijke aantallen zijn waarschijnlijk hoger.