Engeland kent droomstart op WK met doelpuntrijke zege op Iran: ‘Laten we waken voor euforie’

21 November 2022

Comments: 0

Engeland is met een flitsende zege aan de WK campagne in Qatar begonnen. De equipe van bondscoach Gareth Southgate heeft Iran maandag in de eerste speelronde van poule B weggevaagd. ,,Maar verder hebben we het goed gedaan. ” De spelers waren er duidelijk klaar voor en voetbalden zoals we dat graag zien”, vervolgde Southgate.

,,Ik ben daar heel blij mee, maar laten we vooral waken voor euforie. Maar we hebben veel goede spelers en dat hebben we vandaag ook laten zien. De spelers van Iran worstelden in de aanloop naar het WK zichtbaar met de onderdrukking in hun land. De Iraanse aanvoerder Ehsan Hajsafi veroordeelde het geweld afgelopen week op politiek correcte wijze, maar ook met een voor het streng gereguleerde land moedige toon.

Hij kreeg steun van bondscoach Carlos Queiroz, de ervaren Portugees, die zei dat de spelers ‘vrij zijn te protesteren’ voor vrouwenrechten. Voor Engeland, een titelkandidaat op het WK, knelde uiteindelijk de One Love-band. De West-Europese toplanden, zoals ook Nederland, zwichtten te elfder ure dan toch voor de druk van de FIFA en gastland Qatar. De wereldvoetbalbond dreigde voor de aftrap gele kaarten uit te delen aan aanvoerders als de regenboogband werd gedragen.

En zo droeg Harry Kane tegen Iran het No Discrimination-elastiek van de wereldvoetbalbond. Eenmaal op het veld had Engeland geen medelijden met Iran. Met een opvallende rol voor Harry Maguire. Bekritiseerd in eigen land, als zwakke schakel van Manchester United, maar de animator van de Three Lions in Khalifa International Stadium.

De mandekker was het wapen bij standaardsituaties en daarop had Iran geen antwoord. En uiteindelijk bereidde hij na 43 minuten de treffer voor van Bukayo Saka. De nekslag voor Iran. Engeland scoorde tegen Hossein Hosseini, de keeper van Esteghlal Teheran.

Maar na rust kreeg Engeland ook alle tijd van Iran. Saka kon na ruim een uur rustig aanleggen voor de 4-0. Maar de 4-1 was slechts een voetnoot bij de droomstart van de Three Lions.