Erkenning Louis Doedel vanuit Nederland stap dichterbij

27 July 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 27 juli 2021- Er komt erkenning voor Louis Doedel vanuit Nederland. Op maandag 26 juli, op zijn 116e geboortedag, is er een zaal in het gebouw van de Federatie van Nederlandse Vakbewegingen, FNV, naar hem vernoemd. Volgens Victor Jones, directeur van Stichting Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname, SIVIS, is dit een belangrijke stap richting eerherstel van Louis Doedel. Echter, er zal nog veel meer moeten gebeuren alvorens dit een realiteit wordt.

Louis Doedel is op 26 juli 1905 geboren en was vooral bekend in het vakbondswezen waar hij opkwam voor de arbeiders en kleine boeren in Suriname. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd hij gearresteerd en voor gek verklaard. Zonder enig proces werd hij opgesloten in de psychiatrische inrichting Wolvenbuttel, nu bekend als het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS.

Louis Doedel en Anton de Kom zijn twee grote namen die aan de wieg stonden van de vakbeweging in Suriname. Bijkans een eeuw later, heeft de vakbeweging haar rol opgeëist in het Surinaams bedrijfsleven, geeft Jones aan.

SIVIS heeft haar nut bewezen, volgens Jones. Na bijkans 50 jaar worden Surinamers nog steeds opgeleid in het vakbondswezen. Op 10 januari 2013 is er een bronzen kopstuk van Doedel onthuld op het terrein van dit Scholingsinstituut voor de Vakbeweging.

-STVS Redactie-