EU richt centrum op om Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne te onderzoeken

3 February 2023

Comments: 0

De EU zoekt al langer naar manieren om Oekraïne te helpen bij het voor de rechter brengen van wandaden die sinds de Russische invasie in het land zijn gepleegd. Brussel zoekt ook steun voor een speciaal agressietribunaal, dat de verantwoordelijken voor de invasie moet vervolgen. Onderzoekers van zowel Human Rights Watch als Amnesty International hebben eerder vastgesteld dat Russische militairen stelselmatig oorlogsmisdaden hebben gepleegd in Oekraïne. Beide organisaties hebben daar met burgers en getuigen over gesproken.

De twee mensenrechtenorganisaties beschuldigen Rusland van aanvallen op burgers, martelingen en moorden. De komst van een speciaal Ruslandtribunaal is onwaarschijnlijk vanwege het vetorecht dat Rusland in de Verenigde Naties heeft. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt al maanden om een speciaal tribunaal voor oorlogsmisdaden tegen Rusland.

Von der Leyen overlegt in Oekraïne over toetreding tot EU

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een zware delegatie van Eurocommissarissen neergestreken in Kyiv voor overleg over onder meer de beoogde toetreding van Oekraïne tot de EU. ‘’We zijn hier samen om te laten zien dat de EU Oekraïne standvastig blijft steunen en om onze steun en samenwerking verder te verdiepen’’, zei ze. Het zou het tiende sanctiepakket worden sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022.