Europese rechter gaat beoordelen of UEFA Super League mag tegenhouden

31 May 2021

In: Sport
Comments: 0

Maandag 31 mei 2021 – Een Europese rechter gaat zich buigen over de de vraag of de UEFA een Super League mag tegenhouden. De ondernemingskamer in Madrid beticht de Europese voetbalbond van het vormen van een kartel en het hinderen van vrije concurrentie.

Twaalf Europese topclubs wilden een eigen, gesloten competitie opstarten onder de naam Super League, maar binnen 48 uur was het initiatief alweer ingetrokken onder druk van supporters en onder dreiging van sancties van de FIFA en UEFA.

De Spaanse rechter Manuel Ruiz de Lara vroeg zich eerder deze maand af of de twee overkoepelende bonden wel volgens het Europese verdrag gehandeld hebben en legde daarom een verzoek neer bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Volgens Ruiz de Lara hebben de FIFA en de UEFA mogelijk misbruik gemaakt van hun machtsposities door de Super League tegen te werken. Het Europees Hof moet nu bepalen of de UEFA clubs volgens de EU-regels niet de vrijheid hoort te gunnen om eigen wedstrijden te organiseren, zoals de clubs betogen.

-nu.nl-