Evenwicht belangrijkste uitdaging bij bescherming binnenland

20 February 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 20 februari 2019 – Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) ondersteunt alles wat te maken heeft met de duurzame ontwikkeling en bescherming van het binnenland. Minister Edgar Dikan noemt het een belangrijke uitdaging om het juiste evenwicht te vinden tussen het vergaren van rijkdommen en het beschermen van de gebieden. Dit zei de minister bij de lancering van het project ‘Matawai’s Duurzaam Landschapsbeheer’ in het Lalarookh gebouw op vrijdag 15 februari .

Duurzame ontwikkeling van de tribale en inheemse gemeenschappen is met instelling van specifieke directoraten ook gedetailleerd opgenomen in het beleid van het ministerie. Het is belangrijk dat elk gebied ontwikkelingskansen heeft of krijgt en dat die verder worden ontplooid. Alleen moet er, aldus de bewindsman, balans zijn. Suriname is uniek met 93% van het territoir bedekt met bos. De Inheemsen en tribale volken zijn volgens hem de beste beschermers, omdat zij over de nodige kennis beschikken om het bos te onderhouden.

Het doel van het ‘Duurzaam Landschap Beheer Programma’ in het Pusugrunu Gemeenschapsbos is het duurzaam beheren van natuurlijk kapitaal, samen met duurzame productie systemen. De projectpartners zijn Conservation International, Stichting Investerings Fonds Matawai, Royal Tropical Institute en het Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname Nederland (UTSN). Het UTSN heeft ongeveer €106.000 beschikbaar gesteld voor dit project. Binnen het project zullen 10 dorpen aan de Boven Saramaccarivier participeren. Met de toestemming van de gemeenschap moet het project bijdragen aan het duurzaam beheer van ecosysteemdiensten, terwijl hun levensonderhoud wordt versterkt. Het project duurt ongeveer 2 jaar.

-Bron: Ministerie van Regionale Ontwikkeling-