FIA pareert kritiek Verstappen op trage safetycar: ‘Hij is er voor de veiligheid’

14 April 2022

Comments: 0

Donderdag 14 april 2022- Autosportbond FIA heeft donderdag in een verklaring gereageerd op de kritiek die onder anderen Max Verstappen zondag na de Grand Prix van Australië op de snelheid van de safetycar had. Volgens de federatie is snelheid maken niet de primaire taak van de auto. De wereldkampioen van Red Bull Racing stelde dat hij zijn banden niet op temperatuur kreeg, doordat de safetycar veel te langzaam reed. De FIA is niet blij met die woorden.

‘’We willen graag herhalen dat de primaire taak van een safetycar uiteraard niet het maken van snelheid, maar het waarborgen van de veiligheid van de coureurs, marshals en officials is’’, schrijft de bond in de verklaring. Sinds afgelopen Formule 1-seizoen worden er twee verschillende auto’s gebruikt als safetycar.

‘De safetycars zijn topauto’s’

Volgens de FIA is er niets mis met beide auto’s. ‘’De snelheid van de safetycar wordt meestal bepaald door de wedstrijdleiding en is niet afhankelijk van de capaciteit van de safetycar, want dat zijn topauto’s die door twee van de beste fabrikanten zijn gemaakt. Ze kunnen zich altijd aan de omstandigheden aanpassen en worden bestuurd door een zeer ervaren en goede rijder en bijrijder’’.
‘’Want die impact is hetzelfde voor alle coureurs, die er altijd verantwoordelijk voor zijn om onder elke omstandigheid veilig te rijden’’. Overigens kreeg Verstappen na zijn kritiek bijval van concurrenten Charles Leclerc en George Russell. Verstappen haalde wegens een technisch mankement aan zijn auto de finish niet in Australië en heeft in de WK-stand al een flinke achterstand op leider Leclerc.