FIFA wil aantal huurspelers en premies zaakwaarnemers aan banden leggen

26 September 2019

In: Sport
Comments: 0

Donderdag 26 September 2019 – De FIFA heeft woensdag een aantal veranderingen op transfergebied aangekondigd. De belangrijkste maatregelen zijn een maximumaantal verhuurde spelers per club en een maximum aan premies voor zaakwaarnemers. Een comité deed woensdag een aantal aanbevelingen aan de wereldvoetbalbond.

Als de plannen worden goedgekeurd door de FIFA, dan zal de commissie van zaakwaarnemers voortaan maximaal 10 procent van de transferinkomsten van de verkopende club bedragen, plus 3 procent van de inkomsten van de speler. Daarnaast wordt het aantal belangenbehartigers dat een speler mag hebben beperkt.

Verder raadt het comité aan om een licentiesysteem voor zaakwaarnemers te herintroduceren en dat er een FIFA-panel moet komen dat bemiddelt in conflicten tussen zaakwaarnemers, spelers en clubs.

Clubs mogen straks maximaal zes spelers van 22 jaar of ouder verhuren

Met de voorgestelde maatregelen over huurovereenkomsten wil de FIFA voorkomen dat clubs een grote hoeveelheid spelers onder contract hebben staan. Met name enkele Engelse topclubs hebben tientallen spelers die vaak op huurbasis elders actief zijn.

Vanaf het seizoen 2020/2021 zou een club maximaal acht spelers van 22 jaar of ouder aan buitenlandse clubs mogen verhuren. Twee jaar later moet dat aantal worden teruggeschroefd naar zes, van wie er maximaal drie naar dezelfde club mogen.

Als die regel wordt toegepast, dan kan bijvoorbeeld Vitesse niet langer meer dan drie spelers van Chelsea huren, zoals de afgelopen seizoenen soms wel het geval was. De Engelse club kan nog wel onbeperkt spelers verhuren aan een club uit eigen land.

De plannen worden besproken bij de eerstvolgende bijeenkomst van de FIFA-raad op 24 oktober.

-nu.nl-