Financiën lanceert in samenspraak met CBvS Spaar- en Stabilisatiefonds

11 August 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 11 augustus 2019 – Het ministerie van Financiën heeft samen met de Centrale Bank van Suriname het langverwachte Spaar- en Stabilisatiefonds gelanceerd. Vervolgens vond in aanwezigheid van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, governor Robert-Gray van Trikt en algemeen secretaris Faranaaz Hausil van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de installatie plaats van het bestuursorgaan. Dit vond plaats op woensdag 07 augustus 2019 in de vergaderzaal van het ministerie van Financiën.

Minister Gillmore Hoefraad van Financiën geeft desgevraagd aan dat de twee monetaire autoriteiten, namelijk het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname, er heel hard aan hebben gewerkt. De bewindsman ging terug in de tijd van Ir. Franklin Edgar Essed, toen hij in de zestiger jaren sprak over een fonds waar de meer opbrengsten van onze Natuurlijke Hulpbronnen konden worden vastgelegd. Toen al werd de focus gelegd op “wat uit de grond komt gaat niet terug” en dat wij als klein land ook goede en slechte tijden hebben, mede afhankelijk van de schommelingen van de wereldmarkt.

De Financiën-minister voerde vervolgens aan dat het bij deze gaat om een fonds dat afroomt van de meevallers op de wereldmarkt en die ons als een stabiliserende factor zal behoeden op momenten waarbij er neergang van prijzen aan de orde is. “Het zal ook gelden als een verzekering voor hetgeen wij uit de grond hebben gehaald, achterblijft en waar de toekomstige generaties nuttig gebruik van kunnen maken. Het fonds zal ons beschermen tegen scherpe drops van prijzen”. Nu is de spanning op de wereldmarkt gedreven, waardoor de goudprijs een enorme stijging vertoont van USD 1500 per troy ounce. Maar zaken kunnen veranderen en prijzen kunnen ook weer omlaag. Suriname heeft nu het fonds waarin al deze meevallers in de vorm van een graantje meepikken, gestopt kunnen worden. In geval van moeilijke economische tijden, waar wij reeds eerder de klappen van hebben gekregen, zullen wij toch in staat zijn om onze economie normaal te kunnen financieren” aldus Hoefdraad.

Minister Gillmore Hoefdraad zei per slot van rekening dat de installatie wat tijd in beslag heeft genomen, maar het is uiteindelijk wel zover. Het team van het bestuursorgaan bestaat uit ervaren leden, met als voorzitter drs. Karel Eckhorst, plaatsvervangend voorzitter dr. Bernhard Fritz-Krockow, mr. Glenn van der San, lid, drs. Daniella Wondel, lid en drs. Shirley Sowma-Sumter eveneens lid.

“Het ministerie van Financiën is belast met deze wet, maar de ervaring, de capaciteit en de uitvoeringspraktijk ligt in handen van de Centrale Bank van Suriname. Deze moederbank is bij uitstek het instituut dat zo een fonds op de juiste manier zou kunnen beheren” haalde de Financiën-minister vol trots en overtuiging aan.

-NII-