Flinke UEFA-straf dreigt voor Super League-clubs Barcelona, Real en Juventus

26 May 2021

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 26 mei 2021 – De kans lijkt groot dat FC Barcelona, Real Madrid en Juventus gestraft worden voor hun plannen voor een Super League. De UEFA heeft dinsdag na een onderzoek van amper twee weken aangekondigd dat er een tuchtprocedure wordt gestart.

Barcelona, Real en Juventus zijn de enige van de oorspronkelijke twaalf Super League-clubs die blijven vasthouden aan hun plannen. Ze weigeren toe te geven aan de druk van de UEFA, dat niets wil weten van de Europese elitecompetitie.

Eerder deze maand liet de UEFA al weten een onderzoek te starten op grond van artikel 31.4 van het strafboek. In dat artikel staat dat verschillende organen binnen de Europese voetbalbond de opdracht voor een onderzoek kunnen geven.

Het is nog onduidelijk welke straf Barcelona, Real en Juventus riskeren. Mogelijk worden ze volgend seizoen uitgesloten van deelname aan de Champions League.

Andere negen club werden ook al bestraft

Nadat de Super League-plannen in april bekend werden, leidde dat tot een storm van kritiek. Onder meer bonden, clubs, spelers en supporters distantieerden zich nadrukkelijk van het voornemen.

Naar aanleiding van die reacties trokken negen van de twaalf initiatiefnemers (AC Milan, Internazionale, Atlético Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur) zich terug.

Daarmee ontkwamen ze echter niet aan een straf. De UEFA gaf de negen clubs gezamenlijk een boete van 15 miljoen euro; het bedrag wordt geïnvesteerd in jeugdvoetbal.

Ook moeten ze 5 procent van het Europese prijzengeld van afgelopen seizoen inleveren en volgt een boete van 100 miljoen euro als ze opnieuw proberen buiten de UEFA om een nieuwe competitie te beginnen.

-nu.nl-