Frans- Guyana sluit poort voor Surinamers

18 September 2023

In: Nieuws
Comments: 0

De autoriteiten in Frans-Guyana hebben deze maand het uitgestrekte strand van La Charbonnière in de grensplaats Saint-Laurent-du-Maroni, vis-a-vis met Albina, gesloten. De beslissing om het strand te sluiten is genomen vanwege veiligheidsproblemen en de noodzaak om het publiek te beschermen tegen mogelijke gevaren.

La Charbonnière is een populaire strandbestemming voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Het staat bekend om zijn prachtige landschap, heldere wateren en witte zandstranden. Het strand is echter ook de locatie geweest van verschillende ongevallen en incidenten in de afgelopen jaren. Ook is het een aanmeerplaats voor kleine veerboten die illegale personen- en goederen tussen Suriname en La Charbonniere vervoeren.

De sluiting van het strand heeft gemengde reacties opgeroepen bij het publiek. Sommigen hebben teleurstelling en frustratie geuit over het verlies van een populaire recreatieve plek, terwijl anderen de beslissing verwelkomen als een noodzakelijke stap om de veiligheid van het publiek te waarborgen. De bootsmannen worden vanwege de nieuwe omstandigheden bij aankomst op de Franse oever gedwongen hun passagiers af te zetten op andere locaties, zoals Platte Brug en Sneysi, allebei ook illegale in- en uitgangen voor reizigers uit Suriname. Ze zijn relatief kleiner en liggen iets dichter bij de officiële ingang en immigratiecontrolepost. De afsluiting van de locatie stuit op onbegrip van sommige Frans-Guyanezen die ter plekke de kost verdienden als taxichauffeurs en met eettenten. Maar Cayenne stelt ze gerust met de aankondiging van kiosken voor catering, ambachten en lokale handel. De Franse autoriteiten zijn sinds januari dit jaar bezig met het oplossen van het probleem te Saint- Laurent, maar deden het de metalen hekken pas in september op slot. Dit besluit is genomen om de veilgheid, leefomstandigheden en de transformatie van de wijk en de bezoekers te verbeteren. Er gaat € 4,5 miljoen gemoeid met het stadsverfraaiingsplan dat naar verwachting eind september 2024 af zal zijn.

De autoriteiten hebben verklaard dat de sluiting van het strand tijdelijk is en dat ze werken aan het aanpakken van de veiligheidsproblemen die hebben geleid tot de sluiting. Ze hebben ook het publiek opgeroepen om de sluiting te respecteren en het strand te vermijden totdat het veilig is verklaard.

In de tussentijd zijn er nog veel andere prachtige stranden en recreatiegebieden in Frans-Guyana waar bezoekers van kunnen genieten. Van de prachtige stranden van Kourou tot de weelderige regenwouden van de Amazone, er is geen tekort aan natuurlijke schoonheid en avontuur te vinden in deze unieke en fascinerende regio.

Over het algemeen is de sluiting van La Charbonnière misschien teleurstellend voor sommigen, maar het is een belangrijke herinnering aan de noodzaak om de veiligheid van het publiek voorop te stellen en stappen te ondernemen om onszelf en anderen te beschermen tegen gevaar. Door samen te werken en verantwoordelijke acties te ondernemen, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van de schoonheid en het wonder van Frans-Guyana op een veilige en verantwoorde manier.