G7-diplomaten zeggen Rusland om de oorlog in Oekraïne ‘onmiddellijk’ te beëindigen

4 November 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Ministers van Buitenlandse Zaken van ‘s werelds grootste geïndustrialiseerde democratieën herhaalden de steun van hun landen aan Oekraïne.
Ze zeiden dat ze Kiev militaire en humanitaire steun zouden blijven bieden. De topdiplomaten van de Groep van Zeven (G7)-landen sloten vrijdag twee dagen van gesprekken af in de West-Duitse stad Münster.

In een gezamenlijke verklaring riepen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, dat momenteel het roterende voorzitterschap van de G7 bekleedt, Canada, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten Rusland op om “onmiddellijk zijn agressieoorlog tegen Oekraïne te stoppen en al zijn troepen en militaire uitrusting terug te trekken.”

De recente escalatie van de vijandelijkheden in Oekraïne door Rusland werd veroordeeld, samen met zijn aanvallen op burgers en civiele infrastructuur.
De ministers van Buitenlandse Zaken beschouwden de “nucleaire retoriek” van Rusland als “onaanvaardbaar” en waarschuwden dat elk gebruik van chemische of nucleaire wapens “ernstige gevolgen zou hebben”..

De opmerkingen komen in de nasleep van de schone beoordeling van drie locaties in Oekraïne door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), na beschuldigingen van Rusland dat Kiev een zogenaamde “vuile bom” aan het voorbereiden was.